De impact van complimenten: Hoe het geven en ontvangen de hersenen beïnvloeden

Complimenten vormen een eenvoudige, maar krachtige manier om waardering te tonen en verbindingen te versterken. Dit is precies waarom een vitaliteitscoach er graag mee strooit. Maar wist je dat het geven én ontvangen van complimenten ook aanzienlijke positieve effecten kunnen hebben op onze hersenen? Laten we eens kijken hoe:

Het geven van complimenten

Het uitdelen van complimenten kan niet alleen ons zelfbeeld een boost geven en ons een warm gevoel van binnen bezorgen, maar het kan ook daadwerkelijk onze hersenen beïnvloeden. Wanneer we positiviteit uitspreken naar anderen, worden de beloningspaden in onze hersenen geactiveerd. Dit leidt tot de vrijlating van neurotransmitters zoals dopamine en oxytocine, die ons een gevoel van welbehagen geven.

Bovendien kan het tonen van waardering voor anderen onze relaties versterken. Door anderen te complimenteren, bouwen we aan sociale verbindingen, vergroten we het vertrouwen en versterken we de banden die ons verbinden.

Het ontvangen van complimenten

Ook het ontvangen van complimenten heeft aanzienlijke positieve effecten op onze hersenen. Net als bij het geven van een compliment, activeren het ontvangen ervan dezelfde beloningspaden in onze hersenen, wat leidt tot de vrijlating van dopamine en oxytocine. Dit kan onze stemming verbeteren en ons algemeen welzijn verhogen.

Het ontvangen van een compliment kan tevens ons gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen versterken. Het helpt ons om positiever te denken over onszelf en onze capaciteiten, wat op zijn beurt onze prestaties en motivatie kan stimuleren.

Al met al kunnen zowel het geven als het ontvangen van complimenten aanzienlijke positieve effecten hebben op onze hersenen en bijdragen aan ons geestelijk welzijn. Dus wees niet bang om een vriendelijk woord of twee te delen met de mensen om je heen – je zult wellicht verrast zijn door de impact die het kan hebben!

De compliment met de meeste impact

Je kunt iemand een compliment geven over zijn uiterlijk: “Wat heb je een mooie jurk aan.” of “Wat zit je haar goed.” Dit is een vrij oppervlakkig compliment. Deze is gemakkelijk te geven maar heeft niet veel impact.

Een compliment over iemands gedrag zal beter binnenkomen. Bijvoorbeeld: “Goed dat je op tijd bent.” of “Wat fijn dat je alles hebt opgeruimd en mij meehelpt.” Dat zegt iets over iemands inzet en dat heeft waarde.

De meeste impact maak je als je iemand een complment geeft over zijn persoonlijkheid. Dat raakt echt en dan geef je een cadeautje met veel waarde. Bijvoorbeeld: “Je hebt zo’n warme en gastvrije persoonlijkheid en weet hoe je iedereen op hun gemak kunt stellen.” of “Je bent altijd geduldig en begripvol, wat in de samenwerking een hele fijne kwaliteit is.”

Iedere dag een compliment

Complimenten geven en ontvangen zijn hele goede vitaliteitsinterventies. Ze kosten niets en brengen veel op. Complimenten zijn ‘pokon’ voor het hart. Geef iedere dag iemand een compliment en je zult ervaren dat dit zowel jou als de ander energie geeft en dus zorgt voor meer vitaliteit.

Nieuwsgierig geworden welke vitaliteitsinterventies nog meer bijdragen aan een vitaal leven? Laat dan hier je gegevens achter en wij nemen contact met je op.