Maak kennis met Bart
Keihard werken, enorm gemotiveerd zijn, een hele leuke job hebben, fantastische collega’s….en toch op het punt staan om langdurig uit te vallen. Hoe dan?
Maak kennis met Bart. Bart werkt 8 jaar met veel plezier als projectmanager bij een postorderbedrijf. Hij is in deze functie gerold nadat zijn voorganger, zijn toenmalige leidinggevende ging emigreren naar het buitenland. Hij nam de kans van opvolgen met beide handen aan. Hij heeft zich in de loop van de jaren bijgeschoold met allerlei functiegerichte cursussen. Zijn manager is blij met hem. Bart werkt hard en is nooit tot zelden ziek.
Niets is teveel voor Bart
Bart werkt hard en het is niet gauw te veel. Hij ligt best goed in de groep van projectmanagers omdat hij nooit zeurt en er altijd is. Bart neemt geregeld werk mee naar huis en valt in als anderen ziek of vrij zijn. Pas was er nog een vrijdagmiddag borrel, echter Bart was er (weer) niet bij. Waarom niet, weet eigenlijk niemand. Bart is er eigenlijk nooit bij als er iets georganiseerd wordt op het werk. Ze hebben het wel eens gevraagd aan Bart. ‘Ik heb het best druk’, zegt hij en hij vindt het niet zo zijn ding om te socialisen met collega’s.
Zonde van de tijd
Bart vindt het dus zonde van zijn tijd om te socialisen met zijn collgea’s. Hij kan zijn tijd wel beter gebruiken. Bart werkt hard en heeft veel te doen. Zijn wekelijkse kaartavond met zijn broer heeft hij ook al maanden niet meer gedaan. Er zijn deadlines die gehaald moeten worden en Bart heeft het echt te druk om hier tijd voor vrij te maken. Komt wel weer, denkt Bart.
Neem eens een dag vrij Bart, zegt zijn baas
‘Neem eens een dag vrij Bart’, zegt zijn baas. De vrije dagen van Bart lopen op zodat hij zelden een dag vrij neemt. Oke, Bart neemt een vrije dag maar neemt zoveel werk mee naar huis dat het van vrije tijdsbesteding niet komt. Het is druk op de zaak en iemand moet het doen. Laatst heeft hij een taak uitbesteed aan een nieuwe kracht. Dat ging helemaal mis. Bart voelt zich verantwoordelijk en eigenlijk baalt hij ervan als het weer eens niet goed komt als hij het niet zelf doet. Dus besteedt Bart niets meer uit aan collega’s.
Bart is moe
De broer van Bart wordt ziek en moet met spoed opgenomen worden in het ziekenhuis. Niemand kan op zijn hond passen dus Bart zegt dat hij dit doet. Hij voelt zich verantwoordelijk en maakt zich grote zorgen over zijn broer. Bart slaapt slecht. Hij is moe en zijn baas ziet dat Bart afspraken vergeet. Op aandringen van zijn Baas neem Bart een weekje rust. Zo kan hij bijkomen. Bart is blij, zorgt voor de hond en gaat iedere dag naar het ziekenhuis. Bart voelt zich echter schuldig dat hij niet op het werk is en ziet de bui al hangen als hij terug komt. Al het werk dat dan verkeerd is gegaan of erger niet is gedaan. Pfff hij wordt er nog meer moe van. ‘s Nachts is hij aan het malen, zijn eetlust wordt minder en hij maakt bijna een ongeluk als hij de eerste dag weer naar zijn werk gaat. Er komt niks uit zijn handen…
Onzichtbaarheid als valkuil
Herken jij jezelf in Bart of ken jij iemand als Bart? De harde werker met een heel groot verantwoordelijkheidsgevoel, delegeren en nee zeggen zijn niet de sterkste eigenschappen en uitputting ligt op de loer. Mensen als Bart houden het heel lang vol om onzichtbaar door te gaan tot ze letterlijk neervallen. Vaak door uitputting, vaak omdat er iets op hun pad komt waar ze geen grip op hebben.
Vitaliteitscoaching voor Bart
Gelukkig heeft de werkgever contact met Wellvitaal Vitaliteitsinterventies en neemt Bart contact op met een vitaliteitscoach. Bart wil graag uit zijn vermoeidheidsfuik en staat open voor coaching. Zaken die aandacht krijgen zijn stellen van prioriteiten, leren nee zeggen en een betere prive- /werkbalans. Het gaat inmiddels goed met Bart. Hij socialiseert nog steeds niet veel met zijn collega’s (dat is nu eenmaal niet zo zijn ding), echter is zijn kaartavond met zijn broers weer opgepakt en heeft hij zelf een hond genomen.
Conclusie
Het bevorderen van vitaliteit en werkgeluk op de werkvloer is van onschatbare waarde voor zowel werknemers als werkgevers. Door te investeren in de gezondheid, het welzijn en de tevredenheid van werknemers kunnen werkgevers een productieve en positieve werkomgeving creëren. Het implementeren van de genoemde handvatten kan bijdragen aan de vitaliteit, het werkgeluk en de algehele tevredenheid van werknemers en een versterking van het werkvermogen. Wellvitaal biedt effectieve programma’s in dit proces. Voor de werkgever is de gratis orientatiescan een prima start om met dit onderwerp kennis te maken.