Het is deze week de week van de werkstress. De hele week komen er artikelen en blogs op social media langs over dit onderwerp. Wat ons opvalt is dat werkstress vooral geassocieerd wordt met drukte op het werk. Stel er is geen werkstress meer; Wat zou dat betekenen voor het resultaat van het werk?

Als het maar gezellig is

Zoals gezegd, al die negativiteit rondom werkstress kan wel om een andere  uitleg vragen. Natuurlijk wil je door teveel stress op het werk voorkomen dat mensen uitvallen of weggaan. Echter is een stressloos werkbestaan heel negatief voor resultaat. We werken niet alleen om het gezellig te hebben en om ons gelukkig te voelen. We werken voornamelijk om resultaat te produceren. Werken is geen entertainment maar heeft een economisch belang voor iedereen. Behalen van resultaat is de meest ultieme vorm van waardering en bevordering van betrokkenheid. Ondernemers, leidinggevenden en managers hebben hier een cruciale rol in.

Stress zorgt voor flow, zorgt voor focus

Er is niet zoveel mis met hard werken en stress ervaren op het werk. Als je lat hoog ligt kom je in een flow. Flow is een optimale toestand van ervaren.  Dit zorgt weer voor positieve focus. Er zitten hier natuurlijk wel wat regels aan vast. Bijvoorbeeld dat je niet langdurig wordt overvraagd en hetgeen wat je doet moet passen bij waar je goed in bent. Dan mag het best stressvol zijn en niet al te gemakkelijk. Als de feedback positief is omdat je resultaten behaalt, is deze vorm van werkstress motiverend.

De druppel zit vaak in externe omstandigheden

Tijdens vitaliteitscoaching zie je vaak dat werknemers vastlopen op het werk. Ze hebben langdurig stress ervaren en verschillende redenen zorgen voor oververmoeidheid. Deze verhoging van stresservaring is niet alleen door het werk. Persoonlijke eigenschappen als sociaal wenselijk gedrag, weinig assertiviteit en lage eigenwaarde spelen mee. Ook externe omstandigheden als zorgen om een familielid, relatieproblemen  en/of financiele zorgen spelen mee. Zo kan de emmer overlopen en dan is het niet altijd eerlijk om het werk als hoofdoorzaak te zien.

Het zijn niet je vrienden

Een basiszin die vaak gebruikt wordt in vitaliteitscoaching is: ‘Het zijn niet je vrienden.’ Collega’s zijn collega’s en niet je vrienden. Misschien klikt het met de een beter dan met de ander, dat kan. Iedereen binnen een bedrijf heeft een rol. Een rol om de visie en de missie van het bedrijf waar te maken. Dat maakt het bedrijf een eenheid. Dat je mensen gaat beoordelen op persoonlijkheid past daar helemaal niet in.  Uitsluiten en zelfs pesten kan daar het gevolg van zijn. Allemaal niet goed voor het bedrijfsresultaat. Nogmaals zijn leidinggevende, managers en bedrijfseigenaren de belangrijke schakel om de neuzen dezelfde richting op te houden en te investeren in betrokkenheid en waardering.

Conclusie

Werkstress gaat vaak niet aleen over stress op het werk. Stress managen is een manier om meer plezier en geluk te ervaren, niet alleen op je werk maar in je hele leven. Vitaliteitscoaching gaat over dat wat jij nodig hebt om dit meer te gaan ervaren. Holistisch en niet alleen op je werk. Dus verbind de naam werkstress vooral aan meer zaken dan alleen werk.
Ook nieuwsgierig geworden na het lezen van deze blog wat vitaliteitscoaching kan betekenen voor jouw bedrijf?

Ja! Bel mij voor een afspraak.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Andere Berichten